Unirea înseamnă progres !

tricolor pumnBilanțul de două decenii de existență a Republicii Moldova independente, și evenimentele recente din regiune, marcate de ofensiva Rusiei spre hotarele fostului URSS, au demonstrat fără drept de apel un fapt cât se poate de simplu. Republica Moldova ca stat de sine-stătător este o capcană a istoriei. Din această capcană pot fi două ieșiri. Închinarea țării din nou Rusiei, în cadrul unei noi Uniuni Sovietice, care stă să se nască. Ori reunirea cu patria-mamă România, și întoarcerea paginii biseculare numită dominația rusă din istoria noastră. Unirea este fundamentul dezvoltării noastre firești, pe care se va construi catedrala neamului românesc.

    Dar ce înseamnă unirea în general? Răspunsul este simplu: unirea înseamnă totul. Unirea triburilor a creat primele state, unirea statelor a creat marile civilizații, unirea oamenilor a permis supraviețuirea lor ca specie. Tot ce a însemnat dezvoltare, prosperitate, progres și glorie, s-a realizat prin unire. Unirea a creat civilizația, și unirea este motorul dezvoltării acesteia. Iar dezbinarea a fost întotdeauna catalizatorul tuturor greutăților și înfrîngerilor. Și pentru poporul român, dezbinarea a fost cauza tuturor vitregiilor prin care a trecut, iar unirea, cheia renașterii naționale. Prin unire s-a creat statul român modern, prin unire acesta a cuprins toate pământurile românești, și prin unire națiunea română a scris pagina sa în istoria lumii.
    Este evident în această situație, care este și astăzi calea progresului. Unirea Basarabiei cu România înseamnă restabilirea dreptății istorice, reîntoarcerea unei provincii românești în albia istoriei sale, după aproape 200 de ani de separare și integrare forțată într-o lume căreia nu-i aparține. Niciuna dintre anexiunile rusești ale Basarabiei nu a fost legitimă istoric, și în fiecare caz Rusia și-a încălcat propriile angajamente anterioare, și chiar propria legislație. Niciuna din aceste anexiuni nu a fost recunoscută benevol de românii de pe ambele maluri ale Prutului, și niciuna nu a adus beneficii provinciei. În timp ce Moldova, unindu-se cu Țara Romînească, a făurit România, care s-a transformat în scurt timp într-un stat modern și o putere regională respectată, Basarabia a trebuit să suporte toate bulversările prin care trecut Imperiul Rusiei în secolul XIX, să rămână izolată cultural și înapoiată economic. Când imperiul țarist s-a prăbușit sub lovitura fatală dată de revoluție, basarabenii au reacționat rapid, și au dat startul a ceea s-a numit Marea Unire.
   Destrămarea URSS în 1991 a oferit aceeași ocazie neașteptată românilor basarabeni, dar Chișinăul s-a oprit la jumătate de drum, și a rămas prins într-o independență fictivă, înverșunat apărată de forțele pro-ruse, dar care nu a adus nimic bun cetățenilor moldoveni. Statul Republica Moldova a eșuat complet, și unica șansă de a readuce Basarabia în albia dezvoltării sale istorice, și a o elibera de consecințele îndelungate-i ocupații străine, este continuarea și desăvârșirea procesului început în 1988, adică unirea cu România.
   Unirea ar corecta greșelile istorice din 1812 și 1940, principiu inserat și în Declarația de Independență a RM. Tot unirea ar aduce direct Basarabia în Uniunea Europeană, ceea ce automat deschide perspective majore de dezvoltare economică,și în NATO, ceea ce ar asigura o relativă securitate militară în fața oricărui dușman. Unirea nu este garantarea unei vieți mai bune, dar este o șansă pentru a o construi, de care suntem efectiv lipsiți în cadrul neputincioasei Republici Moldova, care a avut șansa sa, dar nu a folosit-o, iar de-ar fi folosit-o, unirea ar fi fost și mai imperativă pentru propășirea poporului român în cadrul unui stat unitar.Precum spunea Vasile Goldiș:”Unirea tuturor românilor într-un singur stat este cea mai firească pretenție a civilizației”.

Sursa: Mihai Țurcanu

facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmailby feather

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

*
*
Website