Regele Abdullah, „reformatorul” Arabiei Saudite, a decedat

Abdullah bin Abdul Aziz al Saud a decedat

Abdullah bin Abdul Aziz al Saud a decedat

Mulțimi de persoane îndoliate s-au adunat la Mecca vineri dimineața la câteva ore după ce regele Arabiei Saudite Abdullah bin Abdulaziz al Saud a decedat. Cel mai bătrân monarh avea 90 de ani.

Prințul Salman bin Abdulaziz a fost numit noul rege.

Anunțul morții regelui Abdullah vine la câteva săptămâni după agenția de presă de stat a Arabiei Saudite a anunțat că suferea de pneumonie și a fost internat la spital.

Serviciile funerare vor avea loc vineri dupa-amiaza la marea moscheea Imam Turki Bin Abdullah din Riyadh, și mulți lideri mondiali sunt așteptați pentru a omagia moartea conducătorului Arabiei Saudite.

„Viața Regele Abdullah a etalonat încă înainte de nașterea Arabia Saudite moderne prin apariția sa ca o forță critică în economia globală și un lider printre națiunile arabe și islamice”, a declarat președintele american Barack Obama într-un comunicat.

„Aceasta este o zi tristă. Statele Unite au pierdut un prieten, iar Regatul Arabiei Saudite, Orientul Mijlociu, și lumea a pierdut un lider respectat”, a declarat secretarul de stat al SUA John Kerry într-o declarație. „A fost atat de mândru de dezvoltarea Regatului, un partener curajos în lupta împotriva extremismului violent și s-a dovedit a fi un important susținător al păcii.”

Un reformator prudent
Regele Abdullah a devenit rege al națiunii bogate in petrol, un aliat cheie al Statelor Unite în Orientul Mijlociu, în august 2005. Dar el domnea Arabia Saudită încă din 1996, după ce fratele său vitreg King Fah a suferit un accident vascular cerebral.

În contextul cercurile conservatoare regatului, Abdullah a fost văzută ca reformator și de multe ori era împotriva clericilor ultra-religioși.

Din momentul urcării pe tronul Regatului, Abdullah a luat măsuri spre a oferi libertăți mai largi și a investit o mare parte din avere de petrol a țării în proiecte de educație și de infrastructură la scară largă.

Cu toate acestea, rezistență facțiunilor conservatoare a împiedicat unele eforturi ale sale, lăsând multe femei, în special dezamăgite de lipsa de progres spre o mai mare independență.

Ce urmează?
Sub conducerea lui Abdullah, țara a strivit încet al-Qaida, a capturat sau ucis lideri grupării teroriste în Împărăție, forțând pe restul să se retragă în subteran și să îndepărteze predicatorii radicali.

A avut, de asemenea, un rol mai proeminent în afacerile internaționale.

Analiștii prezic o tranziție politică fără probleme, în ciuda numeroaselor provocări cu care se confruntă Arabia Saudită, Iranul inclusiv, creșterea ISIS, criza din Yemen și scăderea prețurilor la petrol.

Arabia Saudită are 16% din rezervele cunoscute de petrol din lume, potrivit US Energy Information Administration. Țara este în general văzută ca lider al OPEC și are o influență mare asupra prețurilor la energie și stabilitatea politică în Orientul Mijlociu.

„Amintiți-vă, ultima dată când prețul petrolului a scăzut ca acum, Uniunea Sovietică sa prăbușit”, a spus Zakaria. „Acestea fiind spuse, succesorul este un om foarte competent.”

El a adăugat: „Nu mă aștept la nici o schimbare majoră, dar ea marchează o schimbare mare, iar noi va trebui să vedem cum va fi noul rege.”

Sursa: CNN.com

facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmailby feather

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

*
*
Website