Automatul cu destinație specială „VAL”

AS "VAL"

Automatul cu destinație specială „VAL”, când e necesară angajarea în luptă fără sunet și flacără

AS „Val” (Avtomat Special’nyj Val, rusă: Автомат Специальный Вал sau Armă Automată cu destinație specială, nume de cod: „AX”) este o armă de asalt, silențioasă, proiectată la  TSNIITOCHMASH, Klimovsk  de proiectanții Serdukov și V. Krasnikov în a doua jumătate a anilor 1980, pe baza puștii cu lunetă silențioase VSS, aflându-se în arsenalul forțelor speciale din Federația Rusă(este folosit în forțele cu destinație specială Spetsnaz și MVD, FSB și în anumite unități ale armatei ruse. Din 1987, a fost adăugat la arsenalul Armatei Sovietice și KGB). „Ax” și „Vintorez” sunt unificate la 70%, ceea ce are un efect pozitiv asupra producției și funcționării.  Diferențele sunt la furnitura din polimer de mare impact și un stoc de oțel scheletizat care se pliază la stânga pentru depozitare și transport (arma poate funcționa cu stocul pliat).

Automatul este conceput pentru unitățile speciale ale securității statului și afacerilor interne.

Raza sa eficientă este de aproximativ 300 m, folosește muniție grea subsonică 9x39mm SP-6 (înaltă performanță în pătrunderea armurei), precum și gloanțele SP-5  folosite de VSS Vintorez. Poate utiliza aceleași încărcătoare de 10 sau 20 gloanțe ca și VSS. Mânuirea este similară cu cea a tuturor armelor de tip AKM. „Val” are două moduri de foc, foc singular și foc automat, la o rată ciclică de 900 Runde / Minut. Potrivit utilizatorilor săi, „Val” este fiabil, precis, și plăcut în mânuire.

AS „VAL” are o latură de montare de tip AK pentru diverse obiective optice, inclusiv obiectivul 4x PSO-1 și obiective de noapte calibrate pentru utilizarea rundelor de 9x39mm.

Avantaje:

 1. Mărimea și greutatea mică. Glonțul are o energie la gura țevii acceptabilă (665 J), ca urmare a masei mare (16,1 g) o păstrează îndelungat. De exemplu, la o distanta de 400 m, puterea e de 500 J, care oferă o străpungere mare și acțiune letală.
 2. Gruparea și precizia la distanțe de până la 300 m sunt destul de bune.
 3. Automatul are construcție simplă, ușor de dezasamblat. Dezasamblat poate fi plasat în servietă.
 4. Montarea lejeră a obiectivelor optice și de noapte de diferite tipuri. Amortizorul integrat cu cilindrul armei oferă o suprimare bună a undei sonore și flăcărilor. Aplicarea unui sunet rezidual zgomotului din jur face sunetul focului de armă imposibil de distins. Amortizorul nu are elemente înlocuibile, prin urmare, are longevitate înaltă.
 5. Schimbătorul modului de tragere este situat lângă trăgaci, este posibil de comutat fără a scoate mâna de pe mânerul de control al focului .
 6. Utilizarea mai multor tipuri de muniție – SP 5, SP-6 oferă atât tragere de înaltă precizie cât și lovirea fatală a țintelor aflate în spatele barierelor (în mașini, etc).

Dezavantaje:

 1. Raza de tragere eficientă mică (până la 400 m).
 2. Declanșatorul zăngănește în timpul tragerii.
 3. Declanșatorul poate fi armat doar cu mâna dreaptă.
 4. Patul metalic nu e destul de comod.
 5. Capacitatea încărcătorului insuficientă.
 6. Pentru scoaterea siguranței, e necesară scoaterea mâinii de pe mânerul de acționare.
 7. Mărimea amortizorului este prea mare.
 8. Muniția este foarte limitată.

  Caracteristicile tehnice AS "Val"

  Caracteristicile tehnice AS „Val”

 

facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmailby feather

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

*
*
Website