Monumentele sovietice din Republica Moldova

basarabia e romaniaO parte din monumentele sovietice din Republica Moldova au fost demontate la începutul anilor ’90. Monumentele liderilor comuniști, secera și ciocanul chiar și denumirile străzilor au fost schimbate. Aceste monumente ale comunismului au avut anumită însemnătate dar ele nu sunt cele mai importante simboluri ale URSS.

Monumentele de care trebuia să ne debarasăm încă de la Marea Adunare Națională de la 27 august 1989 sunt reprezentate de judecătorii ascultători care pronunță sentințele după un apel „de sus”.

Monument al URSS-ului este și procuratura stalinistă care și astăzi are portretele călăilor NKVD-ului din RSS Moldovenească. Poliția care se apără de propriii cetățeni și îi salvează(pe cetățeni) de banii câștigați în condiții inumane.

Monumente ale comunismului sunt deputații și „aleșii poporului” care nu au învățat încă limba română și care ne sfidează cu adresările în limba rusă de la tribunele unde-și legitimizează actele de corupție și hoție.

Spitalele fără medicamente, medicii care pun soluții fiziologice în picurători pentru toți pacienții cu polițe de asigurare medicală, pentru că așa le-au zis șefii spitalelor, pentru că nu sunt medicamente deja de aproape un an.

Monumente ale comunismului sunt acei care pleacă capul în loc să cedeze locul femeilor sau persoanelor în etate, acei care aruncă gunoaie pe străzi, acei care dau și primesc mită, acei care se prefac că lucrează în timp ce angajatorii se prefac că-i plătesc.

Monumente ale comunismului sunt acei cetățeni care acceptă tacit toate fărădelegile guvernanților, care sunt prea comozi pentru a se face auziți, care au uitat cuvântul „Ajunge!”.

Când vom demola aceste monumente, vom trăi bine, până atunci, vom arunca vina pe alții.

facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmailby feather

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

*
*
Website